lauantai 7. toukokuuta 2016

yksi viidestä

"Arviolta yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevasta parista joutuu huomaamaan, että raskaus ei toiveista ja yrityksestä huolimatta ala. Todella monella taas lapsettomuus johtuu siitä, että sopivaa kumppania ei ole löytynyt. Suurin osa lapsettomuutta kokeneista saa lopulta lapsen tai lapsia, mutta pysyvä lapsettomuus on Tilastokeskuksen (2014, 2015) mukaan lisääntynyt viime vuosikymmenien aikana.  Tällä hetkellä noin joka viides nelikymppinen nainen ei ole koskaan synnyttänyt. Hedelmällisen iän ohittaneista naisista yksi viidestä ja miehistä yli neljännes jää pysyvästi lapsettomaksi. Vain harvalla pysyvästi lapsettomalla kyse on valitusta, toivotusta lapsettomuudesta (Miettinen 2010). Tilastojen valossa on myös arvioitu, että pysyvä lapsettomuus tulee lisääntymään edelleen." (Lainaus simpukan nettisivuilta)

Me olemme yksi viidestä, me olemme se pariskunta, joka kaikesta huolimatta jäi ilman lasta. Minä olen sinänsä onnellisessa asemassa että olen oppinut elämään asian kanssa ja tavoittelemaan uusia haaveita. Minulla on mieheni, koiramme ja tulevaisuutemme. Minulla on läheiseni ja lapset ympärilläni, vaikkeivat omia olekaan. Minä en ole yksin, enkä ole hukkunut suruuni vaikka joskus luulin niin käyvän.

Päätin tulla ulos lapsettomuuskaapista ja facessa julkisesti kerroin asiasta. Minä olen minä, vaikka olen lapseton, mutta enää en ole salassa sitä enkä ole näkymätön.

5 kommenttia:

 1. Tämä on elämän pituinen matka. Tsemppiä matkaan.

  VastaaPoista
 2. Onnea tuleviin koitoksiin! Vaikka itselläni onkin nyt vihdoin lapsia, on elämässä muutakin. Totta kai on, vaikka monilta lasta yrittäviltä se tuntuukin unohtuvan. Itse olisin myös kuulunut tähän samaan "yksi viidestä" -porukkaan (ja tietyllä tapaa edelleenkin samaistun lapsettomiin), mutta päätin viime hetkillä katsoa "itsellinen nainen hedelmöityshoidoissa" -kortin ja nyt minulla on kaksi lasta. Jos olisin miestä jäänyt odottamaan tai etsimään, lapsia olisi nolla, sillä karttavat meikäläistä kuin ruttoa! :D

  VastaaPoista
 3. Rohkeaa kertoa fb:ssa avoimesti asiasta. Kuinka siihen suhtauduttiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin, ei tullut niitä perinteisiä odota kyllä se vielä onnistuu kommentteja...onneksi. Muutama kaveri siihen kommentoikin etten ole ainut <3 itselle teki hyvää, ei tarvii enää mmiettiä mitä kukin tietää ja kuka ei

   Poista