maanantai 18. heinäkuuta 2016

Lapsettoman haaveet

Jännä on ollu lukea muutamasta blogista ja keskustelusta, miten lapsettomat ovat lähestulkoon itsekkäitä eläjiä ilman mitään haaveita. Emme ymmärrä miten lapsien kanssa voi tehdä ihan samoja asioita kuin lapsettomina. Jos en ole perheellinen, haluan vaan bilettää ja shoppailla (en muuten kummastakaan pahemmin välitä enää, nuorempana kyllä tykkäsin enemmänkin juhlia), löysimme tapaamassa kavereita lounailla ja luemme kirjoja...ja koska emme haaveile lapsesta emme haaveile mistään.
Sannia lainatakseni mitähän vittua? Eikö elämässä muka voi olla mitään muuta haavetta kuin lapsi? Tai mistä ihmeestä tulee toi ikuinen lapsettomien biletys ja shoppailu-elämäntapa? Yhtään lapsetonta en tunne, jotka juosis shoppailemassa ja bilettämässä, samalla tavalla tässä töitä tehdään ja normaalia perhe-elämää eletään kuin lapsellisetkin, meillä vaan ei ole lapsia. Ja vaikka lasten kanssa voi ihan samoja asioita tehdä kuin me lapsettomat, niin kyllä pienen vauvan ja lapsen kanssa on vaikeampi matkustaa tai lähteä lounaalle, kuin ilman lasta.

Itse kävin juuri aika oudonkin keskustelun kaverini kanssa juurikin näistä asioista, hänellä oli kauhea tarve todistaa että pienen lapsen kanssa voi tehdä ihan samoja asioita kuin hän ilman lasta teki. Kuitenkin samaan hengenvetoon valitteli miten mun elämä on niin helppoo ja pystyn bilettää milloin haluan. Jälkikäteen tätä mietin niin liekköhän taustalla tuossa bilettävät-lapsettomat ajatuksessa se että kyllä jotkut äidit ja isät haluaisi helpommin lähteä juhlimaan kuin pystyvät.

Ja noista haaveista, kyllä vähän huolestuttavaakin on jos elämän ainut haave on lapsi, eikä voi kuvitella että muita haaveita voi olla. Kyllä mulla haaveita ja tavoitteita on, juurikin niiden takia en parikymppisenä voinut kuvitellakaan ryhtyväni äidiksi...ja toisaalta niiden takia pystyn nyt elämään elämääni lapsettomana. Enkä todellakaan kadu, vaikka odotinkin yli kolmenkymmenen ikävuoden ennenkuin edes yritettiin lasta. En myöskään kadu että yritys jätettiin julkisiin hoitoihin, eikä lähdetty yksityiselle. Kyllä kuusi vuotta tuon ympärillä on ihan tarpeeksi aikaa, elämässä on niin paljon muutakin kuin lapsen tekeminen. Vaikka se päätös vaikea on niin pakkohan sitä on elääkin joskus, eikä vaan olla siinä välitilassa ja laskea päiviä kuukautisten ympärillä (sillä sitähän se elämä yrittäessä on)

Mistä minä sitten haaveilen...urasta, jatko-opinnoista, matkoista, omakotitalosta ja isosta omasta pihasta jota myllätä ja jossa koirat voi vapaana temmeltää, ihan tavallisesta elämästä ja ehkä jossain vaiheessa toisen irliksen hommaan (tai kaksi). En haaveile tai halua bilettää ja shoppailla, ei semmoset oikeestaan enää kuulu elämään (shoppailusta en oo oikein ikinä välittänyt ja biletystä nyt tuli nuorempana harrastettua).

Ja näin lopuksi, kyllä minä nykyään olen itsekäskin. Haluan elää elämääni tällaisena kuin se on, enkä toisten odotusten ja ihmetysten mukaan. Haluan nauttia elämästäni ja tehdä asioita, joista nautin enkä halua joka kerta perustella päätöksiäni tai rahan-/ajankäyttöäni vaikkei minulla ole lapsia. Enköhän mä oo tarpeeks "maksanu" siitä että tämmöseen tilanteeseen pääsen ja pystyn nauttimaan elämästäni.

6 kommenttia:

 1. No ei kyllä voi tehdä lapsen kanssa ihan kaikkea samaa mitä lapsettomana :D Hoitojen kautta lapsen saaneena en varmaan saisi sanoa näin, mutta anonyymisti sen uskallan kirjoittaa - huomasin lapsen saannin jälkeen, että ei se olisi ollut katastrofi jos lapsettomaksi olisin jäänyt. Jos olisin tiennyt millaista elämä lapsen kanssa on, olisin voinut odottaakin vielä. Tottakai rakastan lastani, mutta ei se perhe-elämä ole sellaista vaaleanpunaista höttöä, mitä lapsettomana kuvittelin. En ehkä loppuenlopuksi ollutkaan niin äiti-ihminen kun ajattelin. Nyt en tietenkään voisi enkä haluaisi kuvitella elämää ilman lasta, mutta olisin voinut elää vähän hoitojenkin aikana.. Nyt voi vaan haaveilla ihan arkisista asioista, joita en osannut arvostaa aiemmin (kuten uni tai rauhassa löhöäminen)..

  Kaikkea hyvää sinulle ja teille! :)

  VastaaPoista
 2. Ihan totta, mitä kirjoitit. Eihän lapsen saaminen voi olla ainoa toive elämässä, kyllä sitä pitää muutakin elämän sisältöä olla. Mites teidän adoptioajatukset, ovatko haaveet lähteneet etenemään? :)

  VastaaPoista
 3. Mitä kuuluu? :)

  VastaaPoista
 4. Thanx for sharing such a good information. You can visit our centre to get to know more about IVF treatment.Our centre has well trained IVF Specialist in India for the treatment.

  VastaaPoista
 5. Tahattoman lapsettomuuden kanssa on oikeastaan se paras selviytymiskeino, että on muutakin elämässä kuin mahdollinen äitiys.
  Itsehän olin aina haaveillut omasta perheestä yhdellä tai kahdella lapsella ja yhtäkkiä olinkin keskellä tahatonta lapsettomuutta lamaantuneena, koska en ollut edes ajatellut mitään suunnitelma B:tä.
  Lapsen heti saadessa olisinkin varmaan tyytynyt toisen asteen koulutukseen ja sen mukaisiin hanttihommiin, mutta koska piti alkaa miettiä suunnitelma B:tä, niin se potki itseni ammattikorkeaan ja kiinnostumaan ihan uusista jutuista.

  VastaaPoista